ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ – ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ?
eleni sinodinouΓράφει η Ελένη Συνοδινού, Αισθητικός - Κοσμετολόγος

Η κύρια αιτία της χαλάρωσης του δέρματος είναι η μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των ινών κολλαγόνου του δέρματος. Ωστόσο, σημαντικά συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία και οι συχνές αυξομειώσεις του βάρους.

                                                                     

Τι είναι το Κολλαγόνο;

Το Κολλαγόνο είναι μια αδιάλυτη, ινώδης πρωτεΐνη, που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο της συνολικής πρωτεΐνης που υπάρχει στο σώμα μας. Είναι το βασικότερο συστατικό του συνδετικού ιστού του οργανισμού και είναι υπεύθυνο για το σφιχτό δέρμα, την ελαστικότητα, την σωστή υγρασία και την συνεχή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.


Το κολλαγόνο βρίσκεται στο χόριο και στο υποδόριο στρώμα του δέρματος. Ο συνδετικός ιστός συνδέει και στηρίζει άλλους σωματικούς ιστούς όπως το δέρμα. Όλη η επιφάνεια κάτω από το δέρμα μας αποτελείται από συνδετικό ιστό.. Η πιο σημαντική βιταμίνη που είναι και το βασικότερο δομικό στοιχείο με το οποίο κτίζεται το κολλαγόνο είναι η βιταμίνη C. Όταν η ποσότητα του κολλαγόνου στον συνδετικό ιστό μας μειώνεται, τότε κατά περιοχές σχηματίζονται χάσματα. Αυτά τα χάσματα γίνονται ορατά σε μας σαν χαλάρωση.

Με την πάροδο του χρόνου οι ίνες του κολλαγόνου χάνουν την ελαστικότητά τους, προκαλώντας τη χαλάρωση του δέρματος. Στην μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης συμβάλλει το ηλιακό φως και κυρίως οι ακτίνες UVA, που διεισδύουν βαθιά στο δέρμα και καταστέλλουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Ένα ποσοστό περίπου 20% των UVA που εισχωρεί στο δέρμα ευθύνεται για την καταστροφή των τριχοειδών αγγείων, των ινοβλαστών, των πρωτεινών και των κυττάρων του δέρματος. Σαν αποτέλεσμα η επιδερμίδα χάνει την υποστηρικτική της στιβάδα και χαλαρώνει.

Πως αντιμετωπίζεται η χαλάρωση?

Πριν φτάσει κανείς στην επεμβατική μέθοδο με το νυστέρι ας δούμε ποιες μεθόδους μπορεί να ακολουθήσει με τη βοήθεια της αισθητικής και της κοσμητολογίας:

  1. Με τη χρήση φαραδικών ρευμάτων που ενδείκνυνται για μυϊκή ενδυνάμωση προκαλώντας έτσι σύσφιξη των μυών.
  2. Η θέρμανση του δέρματος είναι ευρέως γνωστό ότι προκαλεί άμεσα αποτελέσματα στην δομή των κολλαγόνων ινών με την διέγερση νεοκολλαγενέσεως. Τα αποτελέσματα των αλλαγών αυτών στο κολλαγόνο είναι η σύσφιξη του δέρματος. Έτσι παράγεται νέο και αναδομημένο κολλαγόνο συσφίγγοντας το δέρμα και δημιουργώντας μια πιο νεανική εμφάνιση. Αυτό επιτυγχάνεται με επιπολής θερμοθεραπεία(θερμά επιθέματα) ή εν τω βάθει θερμοθεραπεία ( ραδιοσυχνότητες).
  3. Εφαρμογή πιεσοθεραπείας ή λεμφικής μάλαξης με αποτέλεσμα την θρέψη και την ανανέωση του δέρματος και την καλή λειτουργία του υποδόριου ιστού λόγω της εξυγίανσης του μεσοκυττάριου υγρού , με την απαλλαγή του από τα άχρηστα κατάλοιπα.
  4. Μεσοθεραπεία με τη διοχέτευση των πολυβιταµινούχων σκευασµάτων, αµινοξέων και ενζύµων γίνεται µέσω διαδερµικής µεταφοράς των δραστικών ουσιών χωρίς τη χρήση µικροενέσεων. 
    Η διάδοση των ενεργών στοιχείων στην ανώτερη στιβάδα του δέρµατος γίνεται µε τη βοήθεια µιας εξειδικευµένης συσκευής η οποία εκπέµπει κύµατα χαµηλής συχνότητας. Τα κύµατα ενεργοποιούν τα µόρια του φαρµάκου, τα οποία έτσι εισχωρούν στην επιδερµίδα.
  5. Μάλαξη υποπίεσης (VACUM) που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και την καλύτερη οξυγόνωση και θρέψη των ιστών.
  6. Εφαρμογή καλλυντικών προϊόντων πλούσια σε κολλαγόνο και άλλα συσφικτικά στοιχεία(βιταμίνη C, Α) αλλά και ενυδατικά.
 

All rights reserved by Envelop.gr