Κοιμηθείτε και παραμείνετε αδύνατοι…
sleeping-woman

Κι όμως είναι τελικά απλό…εάν κοιμάστε καλά και αρκετά, τότε μπορείτε να νικήσετε την γενετική προδιάθεση προς την παχυσαρκία. Αυτό επισημαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες.

 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, στην οποία έλαβαν μέρος 1.088 ζεύγη διδύμων, άλλοι εκ των οποίων ήταν πανομοιότυποι και άλλοι όχι, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι όσο περισσότερο κοιμόντουσαν, τόσο αμβλυνόταν η επίδραση των γονιδίων της παχυσαρκίας που είχαν κληρονομήσει από τους γονείς τους.

 

Οι μελετητές θεώρησαν ως έχοντες έλλειψη ύπνου όσους εθελοντές κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ, ενώ φυσιολογικό ύπνο είχαν όσοι κοιμόντουσαν μεταξύ 7 και 8,9 ωρών και περισσότερο ύπνο έκαναν όσοι ξεπερνούσαν τις 9 ώρες κάθε βράδυ.

 

Στην επιθεώρηση «Sleep» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, επισημάνθηκε ότι η πρώτη παρατήρηση των ειδικών ήταν πως οι εθελοντές που κοιμόντουσαν περισσότερο απ’ όλους, ήταν πιο αδύνατοι σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν λιγότερο απ’ όλους. Μάλιστα, όπως εξηγούν

οι ανάγκες μας σε ύπνο όσο και ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι κληρονομούμενα χαρακτηριστικά, όμως όπως φαίνεται αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

 

Ο δρ. Γουώτσον από τους επικεφαλής των ερευνών, τόνισε ότι αν και ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός πίσω από αυτή την αλληλεπίδραση δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, ο ύπνος πρέπει να επηρεάζει χαρακτηριστικά όπως η πείνα, ο κορεσμός της, η αποθήκευση λίπους και ο μεταβολισμός, τα οποία σαφέστατα καθορίζουν το σωματικό βάρος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας και μειώνει εκείνα μίας άλλης ορμόνης που διεγείρει το αίσθημα του κορεσμού της.

 

All rights reserved by Envelop.gr