Πρόληψη Ασπιρίνη: προστασία κατά του καρκίνου του πνεύμονα στη γυναίκα;
Ασπιρίνη: προστασία κατά του καρκίνου του πνεύμονα στη γυναίκα;
aspirin women

Η ασπιρίνη προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Lung Cancer.

 

Και στο παρελθόν μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ασπιρίνη δρα προληπτικά κατά του καρκίνου του εντέρου, του προστάτη και του οισοφάγου. Πλέον σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες οι γυναίκες που παίρνουν ασπιρίνη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για ένα τουλάχιστον μήνα, έχουν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, είτε καπνίζουν, είτε όχι.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η τακτική λήψη ασπιρίνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου κατά 50% ή και περισσότερο.

 

Βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η ασπιρίνη έχει άμεση αντικαρκινική δράση, αλλά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων. Η ασπιρίνη δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου διότι μπλοκάρει το ένζυμο Cox-2, που ενισχύει τη φλεγμονή και την κυτταρική διαίρεση και το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στους όγκους.

 

Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι μεγαλύτερο όφελος από την τακτική λήψη ασπιρίνης προκύπτει για τις καπνίστριες, καθώς καταγράφηκε μείωση του κινδύνου καρκίνου κατά 62%, έναντι 50% για τις μη καπνίστριες.

 

Η συχνή λήψη ασπιρίνης αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, όμως έχει και πιθανές παρενέργειες, κυρίως στο στομάχι.

 

All rights reserved by Envelop.gr