Ο καφές σύμμαχος στην καταπολέμηση του Πάρκινσον;
coffee

Παρά το γεγονός ότι η καφεΐνη έχει τη φήμη ότι δημιουργεί υπερένταση και αϋπνία, τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι έχει ελαφρώς θετική επίδραση στη βελτίωση του ελέγχου των κινήσεων στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον!

 

Νευρολόγοι από το Γενικό Νοσοκομείο του Μόντρεαλ μελέτησαν 61 ασθενείς με Πάρκινσον, στους οποίους χορήγησαν είτε χάπια καφεΐνης είτε εικονικά χάπια (πλασέμπο), δύο φορές τη μέρα επί τρεις εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια αύξησαν τη δόση για άλλες τρεις εβδομάδες.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μισοί ασθενείς που είχαν πάρει την καφεΐνη, εμφάνιζαν κατά μέσον όρο μία βελτίωση της τάξης του 5% στα κινητικά συμπτώματα της νόσου σε σχέση με όσους είχαν απλώς εν αγνοία τους, πάρει τα χάπια - πλασέμπο χωρίς καφεΐνη. Όσοι είχαν πάρει την καφεΐνη, είχαν ειδικότερα μία βελτίωση κατά 3% στην ταχύτητα των κινήσεών τους και στον βαθμό ακαμψίας σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα που είχαν κάνει την εικονική θεραπεία.

 

Παράλληλα η λήψη της καφεΐνης δεν φάνηκε να βελτιώνει την υπνηλία των ασθενών στη διάρκεια της μέρας, ούτε γενικότερα την ποιότητα της ζωής τους, τα συμπτώματα κατάθλιψης ή την ποιότητα του ύπνου τους.

 

Αν και ο καφές και η καφεΐνη γενικότερα μπορεί να αμβλύνει την κινητική δυσλειτουργία σε όσους ήδη πάσχουν από τη νόσο, οι επιστήμονες είναι ακόμη επιφυλακτικοί αφού επισήμαναν ότι η μελέτη τους είχε μικρή χρονική διάρκεια και ότι τα όποια οφέλη της καφεΐνης μπορεί να εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου. Και τόνισαν επιπλέον ότι πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη έρευνα πάνω στο ζήτημα.

 

All rights reserved by Envelop.gr