Λέτε ψέματα; Κάνετε κακό στην υγεία σας!
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
lies

Μικρά, μεγάλα, αθώα ή μη τα ψέματα κάνουν κακό στην υγεία μας. Αντίθετα όσοι άνθρωποι ψεύδονται ελάχιστα έχουν καλύτερη υγεία αλλά και καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας.

 

Αναλυτικότερα οι ειδικοί μελέτησαν επί δέκα εβδομάδες 110 άτομα, ηλικίας 18-71 ετών. Στο 50% των συμμετεχόντων ζητήθηκε να σταματήσουν να λένε ψέματα στο χρονικό διάστημα που διήρκεσε η έρευνα, ενώ στο άλλο 50% δεν έδωσαν καμία τέτοια εντολή και συνεπώς μπορούσαν να συνεχίσουν να λένε ψέματα, όπως κάνουν συνήθως οι άνθρωποι, είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι.

 

Παράλληλα η επιστημονική ομάδα κατέγραφε τη σωματική και ψυχική υγεία και των δύο ομάδων, καθώς και την ποιότητα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων που ανέπτυσσαν οι εθελοντές με τους άλλους ανθρώπους. Μάλιστα οι επιστήμονες υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες και σε τεστ «αλήθειας» με πολύγραφο.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μέσος άνθρωπος λέει περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα.

 

Η μελέτη απέδειξε ότι πράγματι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ψεμάτων και στο επίπεδο της υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι εθελοντές έλεγαν τρία ψέματα λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν την ίδια εβδομάδα -κατά μέσον όρο- τέσσερα λιγότερα ψυχολογικά παράπονα, όπως ένταση ή μελαγχολία, αλλά και τρία λιγότερα σωματικά παράπονα όπως πονοκέφαλος.

 

Οι εθελοντές που έλεγαν λιγότερα ψέματα συστηματικά, μέχρι την πέμπτη εβδομάδα του πειράματος, ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο τίμιοι ενώ παράλληλα δήλωναν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ψυχική ευεξία. Επίσης οι σχέσεις με τους γύρω τους παρουσίασαν βελτίωση.

Μήπως τελικά να το ξανασκεφτείτε πριν πείτε κάποιο ψέμα;

 

 

All rights reserved by Envelop.gr