Καλύτερο αντηλιακό οι φράουλες;
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
strawberry

Η ζουμερή και νόστιμη φράουλα είναι ίσως το καλύτερο αντηλιακό; Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η φράουλα διαθέτει ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες.

 

Ιταλοί και Ισπανοί επιστήμονες καλλιέργησαν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και τα εξέθεσαν σε εκχυλίσματα φράουλας σε συγκεντρώσεις 0,05, 0,25 και 0,5 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά χιλιοστό του λίτρου.

 

Πριν και μετά την προσθήκη του εκχυλίσματος, εξέθεσαν τα κύτταρα σε υπεριώδη ακτινοβολία, διαπιστώνοντας ότι η προσθήκη παρείχε ισχυρή προστασία έναντι της UVA. Μάλιστα τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας αντιστοιχούσαν σε παραμονή επί 90 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού.

 

Η μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα της φράουλας, ιδίως στη συγκέντρωση των 5 mg/ml, προστάτευε από την UVA, αυξάνοντας την επιβίωση των κυττάρων και μειώνοντας τις βλάβες στο DNA τους από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά και όπως επισημαίνουν η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία αντηλιακών με φράουλες. Σε ότι αφορά στην αντηλιακή δράση των φρούτων πιθανολογούν ότι οφείλεται στις ανθοκυανίνες τους – μία ομάδα χρωστικών ουσιών που τους χαρίζουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

 

All rights reserved by Envelop.gr