Τα περιττά κιλά στα 40 κάνουν κακό και στο…μυαλό!
weight main

Το πάχος στην ηλικία των 40 ετών δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο για την καρδιά και τα αγγεία, αλλά και για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με ειδικούς από την Γαλλία και την Βρετανία, οι οποίοι συσχέτισαν την παχυσαρκία με την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.

 

Όπως αναφέρουν στην μελέτη τους, δεν γνωρίζουν ακριβώς σε τι οφείλεται αυτή η συσχέτιση, αλλά θεωρούν ότι παίζουν ρόλο οι μεταβολικές αλλαγές, όπως τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης, που επιφέρει το πάχος.

 

Η μελέτη διήρκησε μία δεκαετία και έλαβαν μέρος 6.401 εθελοντές, ηλικίας 35 έως 55 ετών. Κατά τη διάρκειά της οι εθελοντές υποβλήθηκαν τρεις φορές σε ιατρικές εξετάσεις, τεστ μνήμης και άλλων νοητικών ικανοτήτων.

 

Όσοι ήταν παχύσαρκοι και είχαν μεταβολικές αλλοιώσεις, παρουσίασαν κατά 22,5% ταχύτερη εκφύλιση των βαθμολογιών τους στα τεστ νοητικής λειτουργίας εκείνους με φυσιολογικό βάρος.

 

Στη διάρκεια της έρευνα το 31% των εθελοντών είχαν μεταβολικές αλλοιώσεις, οι οποίες ορίστηκαν ως το να έχει κάποιος δύο ή περισσότερους από τους εξής παράγοντες κινδύνους: υπέρταση ή λήψη φαρμάκων για τη ρύθμιση της πίεσης, χαμηλή «καλή» χοληστερόλη, υψηλό σάκχαρο ή αντιδιαβητική αγωγή, και υψηλά τριγλυκερίδια ή λήψη φάρμακων για τη χοληστερόλη.

 

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες και αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή, η συστηματική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης στη μέση ηλικία, μπορεί να αποτρέψουν την άνοια αργότερα στη ζωή.

 

All rights reserved by Envelop.gr