ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ
Οι καρδιοπάθειες, η ανεμοβλογιά και η μεσογειακή αναιμία είναι μερικές μόνο από τις πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στα παιδιά.

Τα ΑΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αυξητικές τάσεις και στον παιδικό πληθυσμό παγκοσμίως, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονε

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα εγκεφαλικά που είναι μία από τις 10 αιτίες θανάτου στα παιδιά, διακρίνονται σε αιμορραγικά και σε ισχαιμικά. Τα πρώτα προκαλούνται, όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο υποστεί ρήξη προκαλώντας αιμορραγία, ενώ τα δεύτερα προκαλούνται, όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που καταλήγει στον εγκέφαλο ξαφνικά φράζει, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ροή του αίματος.

Το 10% των παιδιών πεθαίνει, το 20% επιβιώνει αλλά θα υποτροπιάσει και το 70% θα εμφανίσει σπασμούς και άλλες νευρολογικές επιπλοκές. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η ανεμοβλογιά. Στην παιδική ηλικία τα ισχαιμικά επεισόδια αποτελούν το 55% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και τα αιμορραγικά το υπόλοιπο 45%, ενώ στους ενήλικες τα ισχαιμικά αποτελούν το 85%.

 

All rights reserved by Envelop.gr