Άρθρα | Για Τη Γυναίκα
Η Έφηβος Αθλήτρια
girl-stadium

Γράφει η AΡΤΕΜΙΣ Κ. ΤΣΙΤΣΙΚΑ, Λέκτορας Εφηβικής Παιδιατρικής,Επιστημονική Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων

 

Περισσότερα...
 
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΜΑΛΛΙΑ, ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΝΥΧΙΑ
woman-eating-fruits Γράφει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος

Περισσότερα...
 
Η επίδραση του άγχους
Womanstressedatwork

Γράφει η Άννα Χατζηδημητρίου, Ψυχολόγος Υγείας

Περισσότερα...
 
Επιλόχεια κατάθλιψη
depression11234

Γράφει η ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΤΕΚΟΒΑ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Περισσότερα...
 
Σπέρμα: το καλύτερο αντικαταθλιπτικό!
couple-sex-bed

Θέλετε ανεβασμένη διάθεση; Θέλετε να προφυλαχθείτε από την κατάθλιψη; Το μυστικό είναι ένα: το ανδρικό σπέρμα! Κι όμως το σπέρμα είναι σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές είναι ένα από τα πλέον αποτελεσματικά αντικαταθλιπτικά! 

Περισσότερα...
 
Πότε οι εξαγωγές των δοντιών κρίνονται απαραίτητες;
go-to-the-dentist

Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργός Οδοντίατρος – Ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική

 

1. Σε δόντια που έχουν υποστεί μεγάλη οστική απώλεια λόγω περιοδοντικού προβλήματος

2. Σε κατάγματα της ρίζας των δοντιών

3. Σε δόντια που έχουν απονευρωθεί και ενώ έχει γίνει 2η επανάληψη και ακρορριζεκτομή υπάρχει εν νέου υποτροπή της απονεύρωσης

4. Σε μη αντιμετωπίσιμη διάτρηση της ρίζας των δοντιών ,μεγάλη απορρόφηση της ρίζας των δοντιών ή σπασμένα εργαλεία

5. Σε δόντια που έχουν βαθιές τερηδόνες πολύ κάτω από το όριο των ούλων με αποτέλεσμα να γίνεται αδύνατη η αποκατάστασή τους με σωστά όρια στα ούλα

6. Σε δόντια κακής πρόγνωσης όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για στηρίγματα γέφυρας

7. Σε δόντια που πρόκειται να γίνει ορθοδοντική θεραπεία πολλές φορές αποφασίζει ο ορθοδοντικός την εξαγωγή κάποιων δοντιών

8. Σε έγκλειστα δόντια ή σε φρονιμίτες οι οποίοι δημιουργούν πρόβλημα στην σωστή στοματική υγιεινή

9. Σε παιδικά δόντια όταν δεν επιτρέπουν την φυσιολογική ανατολή των μόνιμων δοντιών του παιδιού, δεν περιμένουμε να «πέσει» το δόντι από μόνο του.

 
Lifting δοντιών: Το απόλυτα φυσικό & ολόλευκο χαμόγελο
teeth lifting

Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική


Το απόλυτα φυσικό χαμόγελο ή το απόλυτα ολόλευκο φυσικό χαμόγελο.

Περισσότερα...
 
Φόβος και Εμπιστοσύνη
artemisantoniou

Γράφει η Άρτεμις Αντωνίου, Σύμβουλος Ψυχολόγος και Συνθετική Θεραπεύτρια

Περισσότερα...
 
Ακράτεια ούρων στη γυναίκα
akrateiawoman

Γράφει ο Απόστολος Στέλλος, Χειρουργός - Ουρολόγος, τέως διευθυντής Ουρολογίας στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”


Ακράτεια, "αθεληματική (involuntary) απώλεια ούρων μέσω του έξω στομίου της ουρήθρας" στη γυναίκα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Λέγεται ότι (ΗΠΑ) στις εξηντάρες γυναίκες η συχνότης της ακράτειας είναι περίπου 30%.Παρ' όλο που τα περισσότερα ακρατη άτομα είναι προχωρημένης ηλικίας ένα σημαντικό ποσοστό συμβαίνει στις νέες γυναίκες. Συνολικά ένα 10% του γυναικείου πληθυσμού παρουσιάζει το κοινωνικό αυτό "στίγμα".

Οι αιτίες για μια τέτοια κατάσταση είναι πολλαπλές. Από καιρού είς καιρόν διάφορες απόπειρες ταξινόμισης έχουν γίνει. Ίσως η πιο πρακτική είναι αυτή που βασίζεται στα συμπτώματα και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται π.χ. μια νεα σχετικά γυναίκα "χάνει" ούρα κάθε φορά που βήχει ή φτερνίζεται ασχέτως αν υπάρχει τίποτε το παθολογικό στην γυναικολογική εξέταση. Τρείς βασικοί τύποι διακρίνονται.

Η επιτακτική (urgency) ακράτεια. Δηλαδή απότομα έχει την αίσθηση να ουρήσεικαι πριν προλάβει να φτάσει στη τουαλέτα βρέχεται. Κυρίως οφείλεται στη λεγόμενη "ασταθή κύστη". Δηλαδή η κύστη κάνει από καιρού εις καιρόν σπασμούς σπασμούς χωρις να το θέλει ο ίδιος ο ασθενής. Αποτέλεσμα είναι η πίεση των ούρων προς τα έξω να υπερβαίνει την αντίσταση του σφιγκτήρα μυός οπότε "τρέχουν" τα ούρα άθελα μας. Σ' αυτή τη κατηγορία ανήκει και η ακράτεια της "υπερπληρώσεως". Δηλαδή για λόγους ποικίλους όπως σε προχωρημένο στάδιο κατακράτησης ούρων σε προστατικό άνδρα υπάρχει συνεχώς μια σχεδόν γεμάτη κύστη. Κάθε νεα μικρή ποσότης ούρων που κατεβαίνει από τα νεφρά υπερπληρώνει (παργεμίζει) την κύστη. Συμβαίνει κυρίως σε διαβητικά άτομα με σοβαρή νευροπάθεια.

Η ακράτεια προσπάθειας (stress). Συνβαίνει όταν η ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή χορεύει. Δηλαδή κάθε φορά που η ενδοκοιλιακή πίεση αυξάνει, μεταδίδεται στη (συνήθως γεμάτη) κύστη όπου αυξάνει η εσωτερική πίεση και τότε επέρχεται το "μοιραίον". Για λόγους ιατρικής συνενόησης αλλά και πρακτικούς θεραπευτικούς η κατηγορία αυτής της ακράτειας υποδιαιρείται σε 4 βαθμούς. Η προσοχή κυρίως στρέφεται στη κατέυφθυνση πιθανής ύπαρξης πολλαπλών αιτιών της ακράτειας πράγμα που κάνει τη θεραπεί δύσκολη.

Η πλήρης (total) ακράτεια. Συνεχής και καθολική απώλεια ούρων. Συνήθως συμβαίνει σε συγχυτικούς αρρώστους, μετά από εκτεταμένα εγκεφαλικά επισόδια. Ακόμη μπορεί να σημαίνει επικοινωνία της κύστης με τον κόλπο οπότε τα ούρα "τρέχουν" συνεχώς μέσω του κόλπου. Πρόκειται για κυστεοκολπικό συρίγγιο (fistula). Μπορεί να προέλθει από τραύμα, ακτινοβολία, καρκίνο και ιατρογενές (εγχειρητικό τραύμα). Σπάνια οφείλεται σε "έκτοπο" ουρητήρα, που είναι μια συγγενής (εκ γενετής) ανωμαλία.

Η διάγνωση είναι πολλές φορές εύκολη. Το προσεκτικό και λεπτομερές ιστορικό είναι αυτό που θα κατευθύνει το γιατρό στη σωστή διάγνωση. Πολλές γυναίκες όμως δεν αποκαλύπτουν το πρόβλημα τους, ιδίως όταν η ποσότης της ακράτειας είναι τόση ώστε μπορεί κάπως εύκολα να αποκρυβεί.

Σήμερα για να διευκολύνουμε τη κατάσταση δίνουμε στη γυναίκα (αν θέλει) ένα γραπτό ερωτηματολόγιο, στο οποίο με την ησυχία της μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα ως προς την εμφάνιση, την εξέλιξη, διάρκεια, σοβαρότητα της ακράτειας της κ.λ.π.

Καθώς η εκτεταμένη έρευνα με ουροδυναμική και ακτινολογική μελέτη προχωράειαπό τα ευρύματα μπορεί κανείς να οδηγηθεί στην διάγνωση νόσων όπως ο διαβήτης, νευρολογικές παθήσεις, Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λ.π.

Η φυσκή εξέταση μπορεί να αποκαλύψει παθολογικές καταστάσεις άλλων οργάνων όπως εντέρου, νευρολογικές κ.λ.π.

Η κυστεοσκόπηση αποδίδει πάντοτε πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά την κατάσταση της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης, την ύπαρξη συριγγίου κ.λ.π. Στις περισσότερες περιπτώσεις η σωστή διάγνωση και εν συνεχία η κατάλληλη θεραπεία είναι σχετικά εύκολη. Εκεί που τα πράγματα γίνονται δύσκολα είναι σε πολύπλοκα αιτιολογικά προβλήματα. Τα σύγχρονα διαγνωστικά "όπλα" υψηλής τεχνολογίας γίνονται τότε απαραίτητα.

Η ουροδυναμική εξέταση είναι μια λεπτότατη και πολύπλοκη μέθοδος μέτρησης πιέσεων, προσαρμογής της κύστης, χωρητικότητας και άλλων παραμέτρων.

Η σούπερ – ουροδυναμική είναι μια μοντέρνα μέθοδος που συνδυάζει ουροδυναμική και video και μπορεί κανείς να απεικονίσει με μεγάλη ακρίβεια τη λειτουργικότητα της κύστης σε ταυτόχρονο συνδιασμό με πίεση και δράση του σφυγκήρος.

Η θεραπεία της γυναικείας ακράτειας είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί σε ένα μόνο άρθρο. Μια απόπειρα σύντομης ταξινόμησης της αιτιολογικής θεραπείας μπορεί να γίνει. Η θεραπεία στοχεύει στην:

Αύξηση της χωρητικότητας με προοδευτική αύξηση του χρόνου πριν πάει να ουρήσει.

- Φαρμακευτική. Υπάρχουν πολλά φάρμακα που βοηθούν την κύστη να είναι λιγότερο "νευρική" και έμμεσα να αυξήσει τη χωρητικότητα.

- Βιοανάδραση (Biofeedback) "εκπαίδευση" της κύστης προς καινούργιες "συνήθειες".

- Με ηλεκτρικό ερεθισμό.

- Διακοπή των νεύρων που πάνε στη κύστη (ριζοτομή κ.λ.π).

Αύξηση της αντίστασης του σφιγκτήρος

Ειδική φυσιοθεραπεία, biofeedback.

Ηλεκτρικός ερεθισμός των μυών του πυέλου εδάφους

Φαρμακολογική

Χειρουργική θεραπεία. Ενα πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων ανάρτησης του κόλπου και του αυχένος της κύστης έχουν περιγραφεί. Αυτό γίνεται είτε με ανοιχτή εγχείρηση (τύπου Marshall – Marchetti) ή και διάφορες τροποποιήσεις. Μπορεί σήμερα να γίνει χωρις ουσιαστική χειρουργική τομή, με χρήση ειδικών βελονών που περνούν τα χειρουργικά ράμματα με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η "ανάρτηση" με καλά αποτελέσματα.

Εκεί όμως που χρειάζεται εκτεταμένη διαγνωστική έρευνα με ο, τι σύγχρονο διαθέτει η επιστήμη σήμερα και που συνδιάζεται με μεγάλη εμπειρία και φαντασία (αν θέλετε) του χειρουργού, είναι οι περιπτώσεις που έχουν χειρουργηθεί χωρίς επιτυχία και μια και περισσότερες φορές.

Ακόμη στη χειρουργική θεραπεία θα πρέπει να αναφερθούν και οι πλαστικές (reconstructive) εγχειρήσεις του αυχένος της κύστης καθώς και η χρήση τεχνητού σφυγκτήρος του οποίου μάλιστα η χρήση αυξάνει σε συχνότητα τα τελευταία χρόνια.

Τέλος η μοντέρνα χειρουργική διαθέτει πλείδα τεχνικών στις οποίες έχουμε επανειλημένα αναφερθεί στο παρελθόν. Πολύπλοκα και δύσκολα προβλήματα ακράτειας ούρων καταλήγουν σε αναπηρίες ανυπολόγιστων κοινωνικών ή φυσιολογικών συνεπειών. Η εγκρατής κύστη, η ειλεοκύστη, η νεοκύστη αποτελούν τότε την απάντηση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

 
Υπέρταση
ypertasi Γράφει ο Μιχάλης Κυριακίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Περισσότερα...
 
Συμβουλές για τέλειο και ασφαλές μαύρισμα!
iliotherapeia

Καλοκαιράκι! Επιτέλους η θερμοκρασία στα ύψη, ο ήλιος καίει και η διάθεση όλων μας ανέβηκε! Καλοκαίρι = ήλιος + θάλασσα + ηλιοθεραπεία! Το αγαπημένο χρώμα για το κορμί σας τώρα είναι το γνωστό «σοκολατί»… Διαβάστε λοιπόν κάποια tips για επιτυχημένο και πάνω απ’όλα ασφαλές μαύρισμα στον ήλιο…

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 14 από 15

All rights reserved by Envelop.gr